Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/customer/www/binnenvaart.be/public_html/media/widgetkit/widgets/lightbox/lightbox.php on line 49
Binnenvaart - Werken op het water

Werken op het water


binnenvaart studeren werkenophetwaterCarriƫremogelijkheden -
Zo groei je door!

In een binnenvaartcarriĆØre doorloop je verschillende functies. Je groeit door als je voldoende vaartijd verzamelt en slaagt voor een federaal examen. Het volgen van een opleiding biedt hiervoor geen garantie, maar de slaagpercentages onder afgestudeerden liggen zeer hoog. Hieronder vind je een korte beschrijving van wat de verschillende functies precies inhouden:


Deksman:

Je assisteert de matrozen en de stuurman/schipper. In de praktijk slaan de meeste beginners deze functie over en leggen ze meteen een examen voor matroos af.

Matroos:

Je assisteert de stuurman/schipper of de kapitein bij al het werk op een schip. Dat werk hangt soms af van het soort schip en van het soort lading. Je doet klein onderhoud zoals schilderen, roest wegbikken, dek schrobben en kleine herstellingen.

Stuurman:

Je geeft leiding aan de bemanning, en je bent verantwoordelijk voor het reilen en zeilen. Je voert de navigatie en zorgt voor de veiligheid van de opvarenden. Je bent verantwoordelijk voor onderhoud van schip en lading, en je regelt administratieve zaken zoals vrachtbrieven en douanedocumenten.

Schipper in loondienst/binnenvaartondernemer:

Je hebt dezelfde taken als een stuurman, maar jij draagt de eindverantwoordelijkheid over het schip. Je baat als zelfstandig ondernemer je eigen schip uit, of je werkt in opdracht van een rederij. Je leidt zelfstandig het bedrijf en je bent ook verantwoordelijk voor het personeel en de werkorganisatie.