Binnenvaart

 

opleidingen & jobs

Werken op de binnenvaartvloot biedt kansen en mogelijkheden. Het is een aantrekkelijk beroep voor jonge mensen: vrij, avontuurlijk, en voor elk wat wils.

Schepen zijn er in alle soorten en maten, en voor alle opdrachten. Je kan terecht op een containerschip, een schip met droge lading, een tanker, een bunkerschip. Europa telt 33.000 km binnenwateren: met een binnenschip kom je dus overal. Je ontdekt buitenlandse steden, je ontmoet vreemde bemanningen, je kan zelfs aan één stuk door varen tot aan de Zwarte Zee.

Sommigen verkiezen in ploegendienst te werken, anderen verkiezen met het gezin aan boord te leven. Het kan allebei. Je kan zowel ‘op routine’ varen, met altijd eenzelfde vracht op een vaste bestemming. Of je kan kiezen voor ‘de wilde vaart’: iedere reis iets nieuws en je weet nooit op voorhand waarheen.

De binnenvaart heeft professionele bemanningen nodig. En dat zijn geen doetjes. Ze moeten ambitie hebben, van aanpakken weten, en in team kunnen werken. Benevens varen is er ook onderhoudswerk te doen, schilderen, motor onderhouden, boenen, kleine herstellingen. En je moet hersens hebben. Een modern binnenschip zit vol high tech, van radar tot satellietverbinding.

Op een binnenschip heb je alles wat je thuis ook hebt: je eigen ruimte, televisie, internet. Maar je hebt zoveel meer. Zoveel dingen die ‘ze’ je op de wal alleen maar kunnen benijden.

Klik hier om de special 'Opleidingen en jobs' in pdf-formaat te downloaden.